czwartek, 21 lipca 2016

Kurki w śmietanie i mega diy - domek dla dzieci:)

Takie kurki jadłam w dzieciństwie. Z cebulką, pieprzem i śmietaną kremówką. Od siebie dodałam koperek, który jak się okazało bardzo tu pasował. Podaję składniki na jedną sytą porcję, ponieważ taką przyrządziłam.. Tylko ja w domu jem takie rzeczy, dzieci grzybów nie jedzą, a mąż nie lubi śmietany:)




Składniki:
200 g kurek
0,5 szklanki śmietany 30%
1 cebula
0,5 pęczka koperku
1 łyżeczka masła klarowanego
sól himalajska
pieprz



Sposób wykonania:
Kurki dokładnie umyłam, oczyściłam i pokroiłam na mniejsze kawałki.  Na maśle klarowanym podsmażyłam drobno pokrojoną cebulę, dodałam kurki, posoliłam i całość dusiłam do miękkości kurek (kilkanaście minut). Dodałam koperek i śmietankę, całość jeszcze kilka minut razem trzymałam na małym ogniu ciągle mieszają do lekkiego zredukowania śmietanki. Na koniec całość oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem. Zjadłam z kromką chleba dyniowego. Pycha!

Moja mama dawała o wiele więcej kremówki i całość zagęszczała mąką. Też było dobre, ale o wiele cięższe.


 I na koniec muszę się pochwalić ciężką pracą mojego męża. Córki marzyły o domku na działce. W Obi takie cudo kosztuje ponad tysiąc złotych, więc tatuś się zawziął i domek wykonał:) W sumie wydał na niego ok.  150zł, reszta pochodziła z odzysku. Przydały się stare palety, gwoździe z nich wyciągnięte i pracowicie wyklepane i wyprostowane, a nawet fragmenty z drzwi przesuwanych znalezionych na śmietniku :):)






poniedziałek, 18 lipca 2016

Colesław.

Colesław to chyba najbardziej znana surówka świata. Pasuje do obiadu, do hamburgerów, dla mnie wystarczy sama w sobie jako przekąska. Robiłam ją ostatnio na małą grillową imprezę, smakowała nawet tym, którzy majonezu nie lubią:)



Składniki:
1 mała główka białej kapusty (ok. 1kg)
1 marchew
1 mała cebula

sos
2/3 szklanki majonezu
1/4 szklanki mleka
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka soli himalajskiej
4 łyżeczki cukru pudru
pieprz




Sposób wykonania:
Kapustę poszatkowałam, marchew starłam na tarce, cebulę pokroiłam w drobną kostkę, wszystkie warzywa zmieszałam w dużej misce.

Wszystkie składniki sosu wymieszałam, wylałam na warzywa i wymieszałam. Surówkę dobrze jest odstawić na kilka godzin do lodówki. Smaczna jest też na drugi dzień. Podobno nawet na trzeci, ale u nas nigdy tyle nie dotrwała :) Na jeden obiad dla dwójki dorosłych i dwójki dzieci robię Colesława z połowy porcji. Przepis znalazłam na blogu: Kuchnia szeroko otwarta.




piątek, 8 lipca 2016

Dietetyczne placuszki z chia z sosem miętowym.

Placuszki są bez mąki, jednak piecze się je bardzo dobrze. Bardzo nam smakowały z sosem jogurtowo - miętowym. Pomysł na placuszki znalazłam na blogu Qchenne Inspiracje.



Składniki:
Placki
1 szklanka płatków owsianych
250 g jogurtu naturalnego
0,5 szklanki nasion chia
1 jajko
1 żółtko
1 starte jabłko
1 łyżka ksylitolu

 Sos
150 g jogurtu naturalnego
kilka posiekanych listków mięty
ksylitol do smaku

Sposób wykonania:
Placki. Składniki na placuszki wymieszałam krótko mikserem i odstawiłam na 10 minut do napęcznienia płatków owsianych.

Placki smażyłam na patelni spryskanej olejem rzepakowym, podałam z sosem jogurtowo - miętowym. Na jeden placuszek wystarczy 1 łyżka masy, takie malutkie placki lepiej przewraca się na drugą stronę.

Sos. Wszystkie składniki wymieszałam łyżką i odstawiłam na kilka minut do lodówki. Można dodać odrobinę skórki cytrynowej dla podkręcenia smaku.


Dietetyczne roladki z kurczaka.

Dzisiaj zapraszam na obiad zdrowy, dietetyczny, ale jednocześnie absolutnie smaczny. Gotowane roladki z selerem i marchewką, smaczne na ciepło i na zimno do chleba. Robiłam je pierwszy raz, ale zostają z nami na stałe, moje dzieci były nimi zachwycone! Przepis pochodzi z bloga: Smak Zdrowia.


Składniki:
2 piersi z kurczaka (500 g)
1 marchew
1 mały seler
1 jajko
sól, pieprz

Kruszonka z owocami.

To takie ciasto dla wielbicieli kruszonki. Spód to zapieczona kruszonka, potem owoce posypane kruszonką:) Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki, robiłam ten deser już kilka razy, z różnymi owocami, zawsze dobrze smakował.


Składniki:
Ciasto
300 g mąki pszennej
200 g masła
120 g cukru
ekstrakt waniliowy

Nadzienie:
500 - 700 g owoców
5 łyżek mąki ziemniaczanej
80 g cukru

Dodatkowo
3 łyżki bułki tartej

Z truskawkami


Sposób wykonania:
Ciasto. Z podanych składników zrobiłam kruszonkę, przecierając je między palcami. Formę o średnicy 24cm wyłożyłam papierem i wysypałam na nią połowę kruszonki nie ugniatając. Podpiekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Nadzienie. Owoce wymieszałam w misce z mąką ziemniaczaną i cukrem i wyłożyłam je na podpieczony spód wysypany bułką tartą. Na owoce wysypałam resztę  kruszonki, piekłam całość jeszcze ok. 30 minut.

Ciasto jest przepyszne z truskawkami, porzeczkami i jagodami. Teraz będzie kolej na agrest:)

Z czarnymi i czerwonymi porzeczkami




czwartek, 7 lipca 2016

Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem.

Dietetyczna, aromatyczna, przepyszna zupa. I super wygląda dzięki kurkumie:) Przepis znalazłam na blogu Qchenne Inspiracje  Troszkę tylko zmieniłam składniki, patrząc na nasze gusta i zawartość lodówki:)



Składniki:
3 pietruszki
3 marchewki
2 młode małe selery
por
2 ziemniaki
1 szklanka mrożonego groszku
1,5 l rosołu (może być woda)
1 łyżeczka masła klarowanego
sól
kurkuma
pieprz ziołowy
lubczyk suszony
kozieradka
0,5 łyżeczki curry



Sposób wykonania:
Na klarowanym maśle podsmażyłam por pokrojony w plasterki, dodałam starte na tarce o dużych oczkach marchew, seler i pietruszkę. Wszystko razem dusiłam kilkanaście minut, po czym dolałam rosół. Dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki i gotowałam całość do miękkości warzyw. Na koniec wsypałam do zupy rozmrożony groszek i doprawiam solą, kurkumą, curry, lubczykiem, kozieradką i pieprzem ziołowym. Gotowałam jeszcze kilka minut.

Zupa bardzo smakowała całej mojej rodzinie, na stałe zagości w naszym menu. To fajna odmiana po pomidorowej. Zupy jemy codziennie, ale za sprawą moich dzieci co druga zupa to pomidorowa w różnych wersjach. Uwielbiają:)


środa, 6 lipca 2016

Jabłecznik na cieście pâte sablée.

Dzisiaj proponuję Wam troszkę inny jabłecznik od tych, które już są na blogu. Ten jest najbardziej kruchy z kruchych:) Sekret tkwi w przygotowaniu ciasta, przepis nalazłam na blogu Qchenne Inspiracje i trzymałam się go, tylko zdecydowanie mniej posłodziłam jabłka.



Składniki:
Ciasto
300 g mąki
100 g cukru trzcinowego
200 g masła
2 żółtka

Nadzienie
6 jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka ksylitolu




Sposób wykonania:
Ciasto. Masło utarłam z cukrem do białości, dodałam żółtka i jeszcze dosyć długo miksowałam. Dosypałam mąkę i zagniotłam ciasto, umieściłam je na 3 godziny w lodówce. 1/3 ciasta zostawiłam na wyłożenie na jabłka, resztą wylepiłam formę o średnicy 24cm.  Spód ciasta podpiekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do lekkiego zezłocenia. 15 minut wystarczyło.

Nadzienie. Jabłka starłam, wymieszałam z ksylitolem i cynamonem, wyłożyłam na podpieczony spód. Na jabłka poskubałam resztę ciasta i całość piekłam jeszcze 30 minut.



Ciasteczka truflowe.

Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki, zwiększyłam tylko ilość składników trzykrotnie:) Ciasteczka są przepyszne, mocno czekoladowe, wilgotne, długo świeże, polecam gorąco!



Składniki:
75 g kakao
200 g cukru
150 g mąki pszennej
75 g miękkiego masła
3 roztrzepane jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat lub likier pomarańczowy
cukier puder do obtoczenia ciasteczek



Sposób wykonania:
Wszystkie składniki zagniotłam. Ciasto jest bardzo miękkie i musi poleżeć w lodówce, robiłam je już kilka razy i z doświadczenia wiem, że najlepiej jak spędzi noc w lodówce, dobrze formuje się później kuleczki.  Jeśli będzie w lodówce krócej można lepić kulki dłońmi zmoczonymi w zimnej wodzie.

Każdą kulkę ciasta obtaczałam w cukrze pudrze i układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka czasami rozlewają się bardziej, czasami mniej, dobrze jest ułożyć je niezbyt blisko siebie.

Piekłam je 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.