piątek, 27 stycznia 2017

Zawijaniec orzechowy.

Pyszne, bardzo mocno orzechowe ciasto choć nieco dziwne:) Wygląda jak babka, ale to ciasto kruche ze słodkim orzechowym nadzieniem. Trochę kruszy się przy krojeniu, ale wystarczy pokroić na grubsze plastry i  ładnie trzyma formę. Najlepiej smakuje z kawą lub herbatą i nie da się zjeść więcej niż jeden kawałek. To ciasto jest mega sycące. Polecam zwłaszcza wielbicielom orzechów, mam wrażenie, że w tym wypieku jest więcej orzechów niż ciasta:)

Przepis znalazłam na blogu  Trzeci talerz




Składniki:
ciasto
200 g mąki (dałam ciut więcej)
100 g cukru pudru
100 g margaryny
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ekstrakt waniliowy

nadzienie
200 g orzechów włoskich
3 białka
50 g cukru pudru



Sposób wykonania:
Ciasto. Z podanych składników wyrobiłam ciasto i umieściłam na godzinę w lodówce.

Nadzienie. Orzechy uprażyłam. Połowę z nich zmieliłam, a drugą połowę posiekałam. Obie te czynności wykonałam na szybko w blenderze.

Białka ubiłam na sztywno z cukrem i wymieszałam z orzechami.

Ciasto cieniutko rozwałkowałam w ten sposób, że jego krótszy bok był równy dłuższemu bokowi 24 cm keksówki. A przynajmniej powinien być, ponieważ wyszedł mi dłuższy, ale i tak upchałam ciasto w keksówce. Pewnie dlatego ciasto nie jest tak ładne jak u autorki przepisu:) Następnym razem użyję keksówki 30cm.

Na rozwałkowane ciasto wyłożyłam nadzienie orzechowe, ciasto umieściłam w keksówce i piekłam 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.



Ten zawijaniec smakuje podobnie do tego ciasta orzechowego z ziemniakami, ale moim zdaniem jest ciut lepsze. Może dzięki temu, że jest słodsze:)

1 komentarz:

  1. Wygląda cudownie! Jestem ciekawa jak smakuje. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń