wtorek, 22 sierpnia 2017

Toskańska zupa pomidorowa.

Dzisiaj zapraszam na pomidorową inaczej:) Świeże pomidory, cebulka, czosnek i pieczywo, tylko tyle wystarczy żeby uzyskać kulinarne arcydzieło. Przyznaję, że trochę pracy przy tej zupie jest, ale uwierzcie mi warto!

Przepis jest autorstwa Małgorzaty Ostrowskiej Królikowskiej, znalazłam go w jakiejś gazecie, niestety nie pamiętam jakiej. Oczywiście zmieniłam go trochę i dostosowałam do nas, ale na dole wpisu pokażę Wam oryginalny przepis.



Składniki:
2 kg pomidorów
1 litr rosołu
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 mała razowa bułka
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
sos sojowy


Sposób wykonania:
Pomidory sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skórki i pokroiłam na ćwiartki. Dusiłam je na dużej patelni, aż większość wody wyparowała.
Cebulę i czosnek drobno posiekałam i podsmażyłam na osobnej patelni na oliwie.
W większym garnku podgrzałam rosół, wrzuciłam do niego pokrojoną w plasterki bułkę i odstawiłam na kilka minut.
Do rosołu z bułką dołożyłam cebulkę i pomidory, całość jeszcze chwilę gotowałam, doprawiłam solą, pieprzem, cukrem i sosem sojowym.

Zupa jest wyśmienita, polecam z odrobiną jogurtu naturalnego. Zupa dostała etykietę "wegetariańskie" ponieważ śmiało można użyć bulionu warzywnego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz